Sabah stratejisi

Dün ABD'de açıklanan PMI verileri beklentilerin üzerinde düşüşe işaret etmesi Fed'in faiz artırımlarına yönelik endişelerin hafiflemesine neden oldu.

Sabah stratejisi

Dün ABD'de açıklanan PMI verileri beklentilerin üzerinde düşüşe işaret etmesi Fed'in faiz artırımlarına yönelik endişelerin hafiflemesine neden oldu. Amerikan endekslerinde sert geri çekilmelerin ardından dün ise yataya yakın kapanışlar gerçekleşti. Dow Jones ve S&P 500 sırasıyla %0,5 ve %0,2 geri çekilmeyle günü tamamlarken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi yatay kapattı. Avrupa endeksleri de zayıf bir görüntü sergiledi. Alman DAX endeksi %0,3 eskide kapatırken ve İngiltere'de FTSE'de %0,6 günlük düşüş kaydetti. Dolar endeksi (DXY) %0,4'ük düşüşle 108,6'dan günü kapattı. EURUSD gün içinde 0,9901 seviyesine kadar çekildi, kapanış 0,9971'den gerçekleşti. Yurtiçi tarafta ise BİST-100 de olumlu ayrıştı. 3.132 seviyesine kadar yükseliş kaydeden endekste kapanış 3.122 seviyesinden gerçekleşti ve günlük %1,9 yükseliş kaydedilmiş oldu. Bankacılık hisselerine ek olarak Tüpraş, Koç Holding ve Turkcell endeksteki yükselişe öncülük etti. Bugüne bakıldığında, ABD vadelileri ekside seyrediyor. Asya borsalarında da Shanghai Composite, Hang Seng ve Nikkei sırasıyla %1,4, %1,3 ve %0,5 ekside. Yurtiçinde ise Avrupa vadelilerindeki negatif görüntüye karşın CDS'imizdeki geri çekilmenin de katkısıyla yataya yakın alıcılı bir açılış bekliyoruz. Makro takvimde bugün ABD'den dayanıklı mal siparişleri ile bekleyen konut satışları verileri izlenecek. 


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.


 

     

MAKROEKONOMİ

   

ABD tarafında, ağustos ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edildi. ABD'de ağustos ayına ilişkin imalat PMI, 52,2'den 51,3'e gerilemeyle beklentilerin üzerinde düşüş sergileyerek Temmuz 2020'den bu yana en yavaş büyümeye işaret etmekle birlikte, büyüme bölgesindeki seyrini sürdürdü. Ayrıca teslimat sürelerinin Ekim 2020'den bu yana en yavaş hızda artması ve bunun yanında, girdi ve ürün satış fiyatlarının ağustos ayında artış hızlarının yavaşlaması enflasyonist baskıların ve tedarik zinciri sorunlarının hafiflediğine işaret etti. Ayrıca istihdam artış hızı bu yılın en yavaş hızında artarken, zayıf müşteri talebi ve düşük yeni siparişler, firmaları yeni işe alımlarını yavaşlatmaya yöneltti. Hizmet PMI'a bakıldığında ise, 47,3'ten 44,1'e gerileyerek hizmet sektöründe daralmanın hızlandığına ve Mayıs 2020'den bu yana en keskin daralmaya işaret etti.

Avrupa genelinde de ağustos ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri izlendi. Bölgede ağustos ayında imalat PMI'lar, İngiltere'de Mayıs 2020'den bu yana ilk kez daralma bölgesine geçerken, diğer bölgelerde daralma bölgesindeki seyirlerini sürdürdü, bununla birlikte Almanya'da imalat sektöründe daralma hızının kısmi yavaşladığına, buna karşın Fransa'da ve Euro Bölgesi'nde daralma hızlarının arttığına işaret etti. Hizmet PMI'lar ise Almanya'da daralma bölgesinde kalmaya devam ederken, diğer ülkelerde ise büyüme bölgesindeki seyirlerini sürdürdü, ancak Almanya'da hizmet sektöründe daralma hızının arttığına, diğer ülkelerde ise büyüme hızlarının yavaşladığına işaret etti.  

  • Euro Bölgesi genelinde imalat PMI, fabrika faaliyetlerinde Haziran 2020'den bu yana en sert düşüşe işaret etti. Üretim üçüncü ayda düşüşünü sürdürürken, yeni siparişler de düşüş kaydetti.
  • Euro Bölgesi genelinde hizmet PMI'a bakıldığında ise, zayıflayan tüketici talebiyle yeni işlerdeki gerilemenin etkisiyle 50 eşik seviyesine yaklaşarak hizmet sektörü faaliyetlerinin durağana yakın seyrettiğine işaret etti.


             Kaynak: S&P Global. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, TCMB'nin son düzenlemelerine ilişkin olarak, ticari kredilerde faiz sınırı adımı ile faizlerde gerilemenin hedeflendiğini ve kredi faizlerinin TCMB faiz oranlarına yakınsayacağı şeklinde bir beklentileri olduğunu belirtti. Bakan Nebati, ikinci çeyrekte ilk çeyrekte kaydedilen %7,3'lük büyümenin de üzerinde büyüme beklediklerini, ayrıca enflasyonda artış hızının azaldığını ve aralık ayından itibaren baz etkisiyle başlayacak olan aşağı yönde düşüş trendinin 2023 yılında da devam edeceğini ve dar gelirliler için iki yeni destek paketinin yakında açıklanacağını söyledi.

Yurt içindeTÜİK tarafından ağustos ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi yayınlandı. Ağustos ayına ilişkin mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, aylık %6,1 oranında artışla 72,2'ye yükseldi. Alt endekslere bakıldığında tümünde artışlar olduğu gözlendi. Bu kapsamda ağustosta alt endekslere bakıldığında, mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi aylık %16, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi %7,5, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi %2,7 ve gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise %2,4 oranında artışlar kaydetti.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 15.30'da dayanıklı mal siparişleri temmuz ayı öncü verisi izlenecek.

Ayrıca ABD'de TSİ 17'de konut piyasası verilerinden, satış sözleşmesi yapılmış fakat tapu devri henüz gerçekleşmemiş konut sayısını gösteren bekleyen konut satışları temmuz ayı verisi takip edilecek.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Koza Altın (KOZAL, Nötr): Koza Altın ile Türkiye Maden İş Sendikası arasında 01.01.2022-31.12.2023 tarihlerini kapsayan 2 yıl süreli VII. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalanmış ve 24.03.2022 tarihinde KAP'da duyurulmuştur.

1-Artan enflasyon ve piyasa şartları nedeni ile 01.07.2022 tarihinden geçerli olmak üzere, Şirket'te çalışan sendikalı personelin almakta olduğu aylık brüt ücretlerine, aylık brüt 1.500 TL ile 1.900 TL arasında değişen oranlarda seyyanen ücret artışı yapılması,

2- 01.01.2023 tarihinde işyerinde çalışmakta olan sendika üyesi işçilerin, 01.01.2023 tarihi itibariyle almakta oldukları aylık brüt ücretlerine (1.madde de seyyanen eklenen tutarlar hariç tutularak), TÜİK tarafından yayımlanan, 2003 = 100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Aralık 2022 indeks sayısının Aralık 2021 indeks sayısına göre değişimi oranına % 5 ilave zam yapılması hususlarında, Türkiye Maden İş Sendikası ile 23.08.2022 tarihinde ek protokol imzalanmıştır.

19 Ağustos 2022 Tarihli Koza Altın Raporumuz için tıklayınız…

Odaş Elektrik (ODAS, Nötr): Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu, JCR Eurasia Rating'in kredi derecelendirme çalışması kapsamında Şirket'in yatırım yapılabilir seviye içerisindeki Uzun Vadeli Ulusal Notu "BBB (tr)" seviyesinden "BBB+ (tr)" seviyesine revize edilmiş olup görünüm "Pozitif" olarak belirlenmiştir.

Türk İlaç Serum Sanayi (TRILC, Nötr): Şirket'in Hepatit B yüzey antijenini içeren "HepB pediyatrik 10 mcg/0.5 ml IM enjeksiyonluk süspansiyon" ve "HepB erişkin 20 mcg/1.0 ml IM enjeksiyonluk süspansiyon" isimli ürünlerinin ruhsat işlemleri tamamlanmış olup ruhsatları kesilmiştir. Söz konusu ürün Sağlık Bakanlığı Bağışıklama programı aşı takviminde yer almaktadır. "pediyatrik" forma sahip olan ürün; yeni doğan(0.ay), 1.ay ve 6. ay olmak üzere 3 doz uygulanmakta ve aşı takviminde yer almaktadır. "Erişkin" form ise bağışıklama istenen erişkin bireylere 3 doz olacak şekilde 0, 1. ve 6. ay olmak üzere uygulanmaktadır.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir Çelik: Türkiye'nin ham demir üretimi yüzde 20,7 azalarak 2,7mn tona geriledi. Bu dönemde küresel ham çelik üretimi yüzde 6,5 azalarak 149,3mn tona gerilerken, Çin'in üretimiyse yüzde 6,4 azalarak 81,4 milyon tona düştü.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Ayes Çelik (AYES): 
Şirketin %100 bağlı ortaklığı Atabey Güneş Enerjisi A.Ş.'nin ünvanı demir çelik sektöründe faaliyet göstermek üzere "Ayes Demir Çelik Ticaret Anonim Şirketi" olarak değişmiştir. Ayrıca 50.000 TL olan sermayesi 2mn TL'ye yükseltilmiştir.

Girişim Elektrik (GESAN): Şirketin %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji ve Otomasyon Tek. San. Tic. A.Ş., Portekiz'de yerleşik bir firmadan bir Güneş Enerjisi Santrali Projesinde kullanılmak üzere muhtelif sayıda ve özellikte ''OG Hücre, Transformatör, Köşk ve AG Pano'' siparişi almıştır. Sipariş bedeli vergiler hariç 1,3mn USD'dir.

Hitit Bilgisayar (HTTBT): Şirket ile Antalya merkezli Mavi Gök Havacılık A.Ş. ve Southwind Airlines isimli iki havayolu firması ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde; söz konusu firmalar 5 yıl boyunca Şirketin Crane markalı yazılım çözümleriyle operasyonlarını sürdüreceklerdir. Öte yandan Şirket ile Alabanda Turizm ile 5 yıllık bir anlaşma yapılmış olup, bu süre boyunca Alabanda Turizm Şirketin Crane markalı Turizm Çözümleri ürünlerini kullanacaktır.

Hun Yenilenebilir Enerji (HUNER): Şirket, Güney Avrupa ve Doğu Avrupa ülkelerinde kurmayı planladıkları yeni enerji üretim tesisleriyle şirketin yenilenebilir enerji santrali portföyünü büyütme kararı kapsamında İtalya'daki iş geliştirme faaliyetlerini yürütmek amacıyla 100% iştiraki olacak şekilde, Milano'da, Milano Monza Biranza Lodi Ticaret Siciline bağlı olan "AQUILA S.R.L." unvanlı şirketi 10bin EUR ödenmiş sermaye ile kurmuştur.

Şirketin iştiraki olan Aquila S.R.L.'nin İtalya'da güneş santrali yatırımları yapılması konusunda lisans geliştirilmesi ve satın alınması, ardından yatırımların yapılarak enerji santrallerinin kurulması ve işletilmesi konularında faaliyet göstereceği açıklanmıştır.

Matriks Bilgi Dağıtım (MTRKS): Finansal verileri kullanıcılara ulaştıran şirket, kripto para platformu kurmak adına altyapı yazılım çalışmalarına başlamıştır.

Verusa Holding (VERUS): Şirket 66 TL fiyattan 2.500 adet pay geri alımı yapmış ve şirketin sahip olduğu toplam VERUS payları 871.178 adede ulaşmıştır. Payların şirket sermayesine oranı %1,2445.
     

FAİZ PİYASALARI

 

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13,42'den %13,29 seviyesine geriledi. TCMB dün 59 milyar TL'lik (%13'ten, 14 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı olarak 346 milyar TL oldu.


ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %3,02 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,98-%3,07 bandında hareketin ardından %3,06 seviyesinden günü kapattı.

 
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 70 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 75 baz puana varan düşüşler görüldü. 
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı