Piyasaların yönü

Geçen haftayı endeks yukarı yönlü kapattı ve haftayı yükseliş iledevam ettirmektedir. Enflasyonist endişeler gölgesinde ve Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle artan enerji fiyatlarının baskısında ileri yönlü enflasyon beklentileri de yukarı

Piyasaların yönü

BIST100… Geçen haftayı endeks yukarı yönlü kapattı ve haftayı yükseliş iledevam ettirmektedir. Enflasyonist endişeler gölgesinde ve Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle artan enerji fiyatlarının baskısında ileri yönlü enflasyon beklentileri de yukarı yönlü olmaya devam etmektedir. Yünanistan ile olan gerilim ve Suriye’de olabilecek olası bir operasyon ve kredi derecelendirme şirketlerinin negatif notlamaları yurtiçi riskleri yukarı yönlü etkilemeye devam etmektedir. TÜİK Haziran ayı enflasyonunu 2,37% olarak açıkladı ve yıllık bazda TÜFE 79,60% oldu. ITO enflasyonu 1998 yılından beri en yüksek seviyesine gelerek temmuz ayında yıllık bazda 99,11% oldu.

 

USDTRY… Güne 18.13 TL seviyelerinde başlayan kur, yukarı yönlü seyretmektedir. Global enflasyonist endişeler gölgesinde yurtiçi enflasyonunda da yükselişin devam etmesi risk algısı olarak olumsuz bir etken olmaya devam etmektedir. ABD’de enflasyon rakamları 2005’den beri en yüksek artışı kaydederek aylık bazda 1,3%, yıllık bazda ise 9,1%’e yükseldi. TCMB Ağustos ayı toplantısında faizi 100 baz puan indirdi.

 

EURTRY… Türk Lirası, savaş ve enflasyonist baskıların gölgesinde parite yatay seyretmektedir. Sabah saatlerinde parite 18.05 TL seviyelerinde seyretmektedir.

 

EURUSD… Global baz da olduğu gibi Avrupa tarafında da pandemi endişeleri ve enerji bazlı enflasyonist endişeler devam etmektedir. Bu risklerin gölgesinde relatif olarak dolara karşı değer kaybını sürdürmekte olup, 1.00 seviyesinin altına geldi. Enflasyon halen en önemli risk unsuru olarak global bazda varlığını devam ettirmektedir. ECB 11 yıl sonra ilk kez 50 baz puan faiz artırımı yaparak 11 yıldır süren negatif faiz sürecine son verdi.

 

XAUUSD… Global bazda artan jeopolitik gerilim, altını tekrar yukarı yönlü ivmelendirmiştir. Global ekonominin toparlanamama riski hali hazırda bulunurken, Ukrayna-Rusya dışında olası jeopolitik riskler bu ihtimali güçlendirmektedir.

 

GLDGR… Jeopolitik riskler gölgesinde gram altınıda yatay seyrini sürdürmektedir. Savaş yönlü gidişat halen önemini korumaktadır. Sabah saatlerinde gram altın 1017 TL seviyelerini görmektedir.

 

BRENT… AB tarafında savaş sebebi ile enerji krizi olarak yansıması Brent petrolü güçlendirmektedir. OPEC tarafında üretim artışı ve arz sorunları ve Rusya tarafında jeopolitik riskler Brent Petrolü yukarı yönlü taşıma baskısını orta vadeli devam ettirmektedir.

 

S&P500… Son dönemde aşırı satış dalgasına maruz kalan endeks, jeopolitik riskler ve arz kaynaklı yüksek enflasyon görünümü risk unsuru olarak önemini korumaktadır. Endeks tarafında ise uzun süreli satış baskısı devam etmektedir. En son FED’in 75 baz puan faizi artırması piyasayı rahatlatmış gözükse bile mevcut riskler önemini korumaktadır.

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı