Sabah stratejisi

Para ve faiz politikasına ilişkin sinyaller açısından yakından takip edilecek olan Powell'ın Jackson Hole toplantılarındaki konuşması TSİ 17:00'de gerçekleşecek.

Sabah stratejisi

Para ve faiz politikasına ilişkin sinyaller açısından yakından takip edilecek olan Powell'ın Jackson Hole toplantılarındaki konuşması TSİ 17:00'de gerçekleşecek. Powell'dan önce toplantıdaki bazı konuşmacıların açıklamaları şahin tondaydı ve kısa vadeli tahvil ETF'lerine giriş gözlendi. Diğer taratan, Dow Jones ve S&P 500 sırasıyla %1,0 ve %1,4 yükselişle günü tamamlarken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi de %1,7 primle günü kapattı. Avrupa endeksleri de genel olarak olumlu bir görüntü sergiledi. Alman DAX endeksi %0,4 artıda kapatırken ve İngiltere'de FTSE'de %0,1 günlük düşüş kaydetti. Dolar endeksi (DXY) gün içinde 108'in altını test etti. Kapanış ise 108,5'ten gerçekleşti. EURUSD gün içinde 1,0035 seviyesine kadar yükseliş kaydederken, kapanış seviyesi 0,9944 oldu. Yurtiçi tarafta ise 3.146 seviyesine kadar yükseliş kaydeden BİST-100'de kapanış 3.137 seviyesinden gerçekleşti ve günlük %2,5 yükseliş kaydedilmiş oldu. İşlem hacmi de 71,8 milyar TL'yi gösterdi. Bankacılık hisselerine ek olarak Turkcell, THY ve Tüpraş hisseleri endeksteki yükselişe öncülük etti. Bugüne bakıldığında, ABD vadelileri ekside seyrediyor. Asya 'da ABD piyasalarında işlem gören Çin şirketlerinin denetimine dair anlaşmaya yaklaşıldığı haberi etkisini gösteriyor. Shanghai Composite %0,2 artıda ile Hang Seng ve Nikkei %0,6 artıda. Yurtiçinde Avrupa vadelilerindeki pozitif görüntü ve CDS'teki geri çekilmemize paralel alıcılı bir açılış bekliyoruz. Makro takvimde bugün ABD'den PCE deflatör ile kişisel gelirler ve harcamalar verileri takip edilecek.
 


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

 


 

     

MAKROEKONOMİ

   

ABD tarafında, yılın ikinci çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme revize verisi takip edildi. ABD'de yılın birinci çeyreğinde yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH, %1,6 oranında daralmasının ardından ikinci çeyrekteki daralması %0,9'dan %0,6'ya daha ılımlı daralmaya revize edildi. Bu revizede, tüketici harcamaları, özel stok yatırımları ve devlet ve yerel yönetim harcamalarında yapılan yukarı yönlü revizyonlar belirleyici oldu. Bununla birlikte, artan enflasyonist baskılar ve Fed'in faiz artışlarıyla sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle ABD ekonomisinin bu yıl yavaşlaması beklenmekte.

Ayrıca ABD'de Fed'in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi, revize verilere göre ikinci çeyrekte %7,1 seviyesinde gerçekleşerek 1981'den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini korudu.

Bunun yanında, ABD'de 20 Ağustos haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları, 245 bin kişi seviyesinden 242 bin kişi seviyesine hafif gerileyerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü ve bu durum, işsizlik oranının, salgın öncesi dönemden bu yana en düşük seviyelerdeki seyri de dikkate alındığında istihdam piyasasının sıkı olduğuna işaret etmekte.

Ayrıca ECB'nin, faiz oranlarını 50 baz puan ile beklentilerin (25 baz puan) üzerinde artırdığı temmuz ayı toplantısına ilişkin tutanakları yayınlandı. Tutanaklarda, özellikle üyelerin çok büyük bir kısmının, yüksek enflasyonun giderek kalıcı hale gelmesinden daha fazla endişe ettikleri ve bu riskin, faiz artırımının daha büyük ölçüde olmasını gerektirdiği konusunda görüş bildirdikleri görüldü. Ayrıca faizlerde toplantı bazında ek artışlar yapılacağı ve bu artışların verilere bağlı olacağı, bununla birlikte önümüzdeki toplantılarda daha fazla artış yapılmasının uygun olacağı vurgulandı. Ayrıca bazı üyelerin, faiz kararının, haziran ayında Banka tarafından işaret edilen daha önceki iletişim politikasıyla tutarlı olması gerektiğini belirterek 25 baz puanlık faiz artışı yapılması gerektiği görüşünü savundukları ve resesyon riskinin yakın olmasıyla 25 baz puanlık faiz artışının kademeli para politikası normalleştirilmesiyle daha tutarlı olacağını belirttikleri gözlendi. Tutanaklar ayrıca borçlanma maliyetlerinin arttığı ortamda piyasa dalgalanmalarını ortadan kaldırmak amacıyla ECB'nin yeni aracı olan "Aktarım Koruma Aracı'na (Transmission Protection Instrument-TPI)" oybirliğiyle destek verildiğini gösterdi. Para piyasaları ise ECB'nin rekor enflasyona karşı geçen ayki faiz artışını tekrarlayarak gelecek iki toplantıda toplam 100 baz puanlık faiz artışı yapılacağını fiyatlamakta.

Diğer yandan, Almanya'da imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların, ekonomide mevcut ve gelecek 6 aylık döneme yönelik değerlendirmelerini yansıtan IFO İş Dünyası Endeksi ağustos ayında beklentilerin altında düşüşle 88,7'den 88,5'e hafif geriledi ve böylece Haziran 2020'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Raporda firmaların, yılın üçüncü çeyreğinde ekonominin küçülebileceğini değerlendirdiği gözlendi.

Yurt içinde ise, ağustos ayı sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri takip edildi. Reel kesim, hizmet ve perakende ticaret sektörleri güven endeksleri ağustosta da zayıflamaya devam ederken, inşaat ve tüketici güven endekslerinde ise artış sürüyor. Kapasite kullanım oranında ise gerileme dikkat çekmekte. Yatırım malları başta olmak üzere, dayanıksız tüketim malları ve ara malı kapasite kullanım oranlarındaki düşüşlerin etkisiyle, sektörler bazında da motorlu kara taşıtları kapasite kullanım oranındaki belirgin düşüşle kapasite kullanım oranında gerileme gözlenmekte. Ayrıca yatırımların seyrine dair izlediğimiz diğer bir gösterge olan ''sabit sermaye yatırım harcamalarında'' düşüşün bir önceki aya göre hızlanması dikkat çekmekte ancak endeks halen tarihsel ortalamasının üzerinde seyretmeye devam ederek yatırımlara dair olumlu görünümün korunmasını sağlamakta.

  • Reel kesim güven endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişlerinde ardı ardına 4 aydır düşüş görmekteyiz, ancak olumlu nokta olarak düşüş hızının yavaşladığı görülmekte. 
  • Küresel imalat ve hizmet PMI verilerindeki zayıflama gelişmiş ülkelerde artan resesyon endişelerini teyit ederken yurt içinde de ihracatın seyrine yönelik risklerin arttığına işaret etmekte. Avrupa'da Rusya ve Ukrayna savaşının etkilerinin sürmesi ve Rusya kaynaklı enerji arz sıkıntıları önümüzdeki dönemde risklerin bölge ekonomisi için canlılığını koruduğuna işaret etmekte. Bu durum, EUR/USD paritesindeki seyir ve dış talep açısından ihracatımız için riskleri canlı tutuyor. Özellikle, son günlerde Avrupa'da Rusya kaynaklı enerji arz güvenliğine yönelik artan endişelerle EUR/USD paritesinin 1 seviyesinin altına gerileyerek yaklaşık son 20 yılın en düşük seviyelerine gerilediği görülmekte.
  • İhracatın son dönemde tarihi yüksek seviyelerde seyrettiğini görmüştük. Ancak temmuz ayı ihracat rakamında, muhtemelen zayıflayan dış talep koşulları, iş günü eksikliği ve EUR/USD paritesindeki gelişmelerin etkisiyle aylık %21 düşüş kaydedilmişti. Günlük olarak izlediğimiz ihracat verilerine göre bu tempoda gidilirse ağustos ayında tahmini aylık 19,5-20 milyar USD arasında bir ihracat rakamı gerçekleşebileceğini hesaplıyoruz ki bu da ihracatta bir önceki aya göre kısmi artışa işaret etmekte.
  • Ağustos ayında güven endekslerinden; hizmet sektörü aylık %1,3, perakende ticaret %0,4 ve reel kesim %1,1 gerilerken, inşaat sektörü aylık %1,5 ve tüketici güven endeksi %6,1 artış kaydetti.


Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

Bugünün odak noktasında, ABD'de Kansas City Fed tarafından düzenlenen Jackson Hole toplantılarında, özellikle Fed Başkanı Powell'ın TSİ 17'de yıllık global merkez bankacılığı konferansındaki konuşması yakından takip edilecek. Geçen hafta Fed'in temmuz ayı FOMC toplantısına ilişkin yayınlanan tutanakları, Fed'in eylül ayı toplantısında 50 veya 75 baz puanlık faiz artırımı konusunda net bir sinyal ortaya koymazken, faiz artırım hızını, enflasyon ve ekonomik görünümün yönlendireceğine işaret etmişti. Bu kapsamda, Powell'ın para politikasına ve faiz patikasına yönelik vereceği olası yeni sinyaller takip edilecek.

ABD'de TSİ 15.30'da Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör (çekirdek dahil) temmuz ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar temmuz ayı verileri takip edilecek.

Ayrıca ABD'de TSİ 17'de tüketici güveni göstergelerinden Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ağustos ayı nihai verisi takip edilecek. Endeksin öncü verisi, ağustosta tüketicilerin beklentilerindeki iyileşmenin etkisiyle 51,5'ten 55,1'e yükselerek beklentilerin üzerinde gelmişti ve son üç ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı, ancak endeks kısmi toparlanma kaydetse de haziran ayındaki rekor düşük seviyeye yakın seyrini sürdürmüştü. Özellikle, ABD'de istihdam piyasasının güçlü seyrine ve enflasyonda son dönemde gözlenen kısmi iyileşmeye karşın tüketici güven endeksi oldukça düşük seviyelerde seyretmekte. Bunun yanında, anketin detaylarında, tüketicilerin 1 yıl sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentilerinin %5,2'den %5'e hafif gerilediği gözlenmişti.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Aygaz (AYGAZ, Sınırlı Pozitif), Koç Holding (KCHOL, Nötr), Tüpraş (TUPRS, Nötr): 25.04.2022 tarihinde kamuya açıklandığı üzere, Koç Holding ve Aygaz aktifinde kayıtlı Entek Elektrik Üretim A.Ş.'nin sermayesinin %99,24'üne denk gelen 942,7mn TL nominal değerli Entek payları kısmi bölünme suretiyle devralınmasına karar verilmiştir. Söz konusu işlem Şirketin dün yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında pay sahipleri tarafından onaylanmıştır. Kısmi bölünme işlemi nedeniyle Tüpraş'ın çıkarılmış sermayesi 250,4mn TL'den 275,2mn TL'ye çıkarılacak, Aygaz'ın çıkarılmış sermayesi ise 300mn TL'den 219,8mn TL'ye azaltılacaktır. Tüpraş'ın 24,8mn TL nominal değerli artırılan sermayesinin 12,4mn TL nominal değerli kısmı Koç Holding tarafından devredilen Entek payları karşılığında Koç Holding'e; 12,4mn TL nominal değerli kısmı ise Aygaz tarafından devredilen Entek payları karşılığında Aygaz ortaklarına tahsis edilecektir.

17 Ağustos 2022 Tarihli Aygaz Raporumuz için tıklayınız…

16 Ağustos 2022 Tarihli Tüpraş Raporumuz için tıklayınız…


SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kontrolmatik Teknoloji (38,1mn TL'den 200mn TL'ye) ve Ege Gübre'nin (10mn TL'den 40mn TL'ye) bedelsiz sermaye artırımı başvurularının onaylandığını duyurdu. Diğer yandan SPK, Prizma Press Matbaacılık (24mn TL'den 48mn TL'ye) ve Niğbaş Niğde Beton'un (54mn TL'den 200mn TL'ye) bedelli sermaye artırımı başvurularını reddetti.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Balatacılar Balatacılık Sanayi (BALAT): 
Şirket 13,4mn TL olan mevcut sermayesini 24.08.2022 tarihinde 25,5mn TL'ye yükseltme kararı almıştır.

Elite Naturel (ELITE): 2022 yılının ilk yarısında elde edilen sonuçlarına göre 384,2mn TL'lik net satış hasılatı hedefine ulaşılacağı ve hatta söz konusu tutarın, artan döviz kurları ve satış hacmi ile aşılarak 400-440mn TL seviyelerinde olacağı öngörülmektedir.

Girişim Elektrik (GESAN): Şirket, UYAR Holding'e bağlı Transvaro Elektron Aletleri'nin Yozgat'ta bulunan fabrikasına, Anahtar Teslim Çatı Öztüketim Güneş Enerjisi Santrali yapılması hususunda ilgili firma ile sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme bedeli vergiler hariç 500.000 USD'dir.

Hitit Bilgisayar (HTTBT): Belçika'nın havayolu firmalarından Air Belgium, 25 Ağustos 2022 günü itibariyle, 5 yıl süreyle, Şirketin Rezervasyon ve Yolcu Hizmetleri (Crane PAX) ve İnternet Rezervasyon Motoru (Crane IBE) yazılım ürünleri ile operasyonlarını sürdürecektir.
 
Hun Enerji (HUNER): Şirketin İtalya'da yerleşik iştiraki olan Aquıla S.R.L, iş geliştirme ve mevcut yenilenebilir enerji santrali portföyünü Avrupa'da büyütme faaliyetleri kapsamında, İtalya'nın güneyindeki Basilicata, Puglia ve Sicilya bölgeleri başta olmak üzere, çeşitli bölgelerde güneş enerjisinden elektrik üretimi tesisi lisansları geliştiren yerel firmalarla görüşmelere başlamıştır. İtalya'daki söz konusu ilgilenilen ve inceleme başlatılan projeler, saha başına minimum 1MW, maksimum 45MW kapasiteli olup, ilgili şebeke işletmecilerinden (Terna, Enel) kapasite tahsisi almış yerel (PAUR), ulusal (PUA) veya hızlandırılmış (PAS) idari başvuru sürecinin başlangıcında veya farklı aşamalarındaki güneş enerji santrali projeleridir. Bu kapsamda, sabit fiyat ile garantili alım sözleşmesi olan ("feed in tariff" ve "power puchase agreement") projelere öncelik verilmekte olup, İtalya'nın değişik bölgelerindeki seçenekler özenle değerlendirilmektedir. 

Kontrolmatik (KONTR): Şirketin CGE Evaluation firması tarafından yapılan değerlendirme sonucu belirlenen ESG skoru 10 üzerinden 7,96 iken harf skalasında A- olmuştur.

Ayrıca şirket Ceo'su Bloomberg HT'ye verdiği röportajda depolamanın enerji sektörünün geleceği olduğunu vurguladı. Ayrıca şirketin Ankara'daki fabrikaya LEED sertifikası almak için çalıştıklarını iletti.

Özak GYO (OZKGY): Şirket adına tahsisli bulunan Antalya ili, Demre ilçesindeki arsanın "Otel" olan tesis türünün "Tatil Köyü"ne dönüştürülmesi üzerine yapılan başvuru Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kabul edilmiştir.

Peker GYO (PEKGY): Şirket tarafından, Almanya'da kurulu, 25bin EUR sermayeli ve halen paylarının %89'u şirkete ait Nordstern Düsseldorf GmbH unvanlı şirketin sermayesini temsil eden payların %6'sının ilişkili taraflarından Canary Venture Capital Limited ve %5'inin yine ilişkili taraflarından Goldstein Investment GMBH şirketinden satın alınmasına karar verildiği açıklanmıştır. Böylece Şirket söz konusu şirketin paylarının tamamının sahibi olacaktır.

Satın almaya konu %11'lik payların değeri Almanya'da kurulu Kieffer Stübben Partner mbB firması tarafından hazırlanan değerleme raporunda 739bin EUR olarak takdir edilmiş olup, satın alma bedeli, payların %6'sı için 402bin EUR ve %5'i için 335bin EUR olarak anlaşılmıştır. Nordstern Düsseldorf GmbH, Almanya'nın Düsseldorf şehrinde 8.891m2 büyüklüğünde bir arsaya sahip olup, anılan arsa üzerinde proje geliştirme faaliyetlerine devam etmektedir.

Smart Güneş Teknolojileri (SMRTG): Şirket, Doğu Anadolu bölgesinde yerleşik bir Kamu Kurumuna ait Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu ihalesine bugün katılım sağlamıştır. İhale makamı tarafından verilen fiyatlar açıklanmış olup en iyi fiyat teklifinin Şirket tarafından verildiği anlaşılmıştır. İhalenin sonucu henüz kesinleşmemiştir.

Türk İlaç Sanayi (TRILC): Şirket Filipinler'de faaliyet gösteren ZENIAC Pharmaceutical Trading Firması ile çeşitli medikal cihaz ve ilaçlar konusunda tedarikçi sıfatıyla anlaşma yapmıştır.

Trabzonspor (TSPOR): Şirket ile Clear White Solutions Limited (WhiteBIT) arasında "Forma Sırt Sponsorluğu" konusunda 2022-2023 sezonundan başlamak üzere 3 (Üç) yıllık anlaşma sağlanmıştır. Yapılan anlaşmaya göre, WhiteBIT, Şirket'e forma sırt sponsorluğu ve diğer reklam ve tanıtım hizmetleri karşılığında, sezonluk 1,5mn EUR + KDV olmak üzere, üç futbol sezonu için toplamda 4,5mn EUR + KDV ödeme yapacaktır.
     

FAİZ PİYASALARI

 

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13,18'den %13 seviyesine geriledi. TCMB dün 61 milyar TL'lik (%13'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı olarak 338 milyar TL oldu.


ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %3,11 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,02-%3,13 bandında hareketin ardından %3,03 seviyesinden günü kapattı.

 
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 55 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. 
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı