Petrolden %150 kazanç

petrolden-150-kazanc-03062009

Petrolden %150 kazanç

2019 sona ererken 6 Aralık'ta, OPEC ülkeleri 2020 başından itibaren günlük petrol üretimini 2.1 milyon varil azaltma kararı almıştı. (1.2 milyon Aralık 2018'den beri devam eden kesinti+ Mart 2020'ye kadar 0.5 milyon ilave kesinti + Suudi Arabistan 0.4 milyon kesintisi) Zira 2020'de talepte hafif azalma trendinin devamı bekleniyordu ve fiyatı tutmak için kısıntıya gittiler. Brent yıla 66 dolardan başladı.

 

OPEC, Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs nedeniyle 5 Mart perşembe 178. toplantısını yaptı. Dünya ekonomisinin % 2.4 büyüyeceği tahmini yapılırken üyeler herhangi bir kesintide uzlaşamadı. Kısıntı teklifini kabul etmeyen Rusya'ya karşı Suudi Arabistan 45 dolarlık fiyata rağmen 35 dolardan petrol satacağını ve üstüne üretimi de artıracağını açıkladı. Dünyada talebin azaldığı bir üründe arzın artırılması kararı şok etkisi yarattı ve 9 Mart pazartesi petrol % 30 düşerek güne başladı. Rus Rublesi dolara karşı % 6 Meksika Pesosu % 5 değer kaybı yaşadı.

 

Mart sonunda Petrolün fiyatı 22 dolara gerileyince en büyük petrol üreticisi ABD Başkanı Trump bizzat devreye girdi ve mekik diplomasisi ile düşüşe neden olanları iknaya çalıştı. Önce Putin sonra S.Arabistan veliahtı Selman ile görüştü. 2 Nisan'da Trump, Arabistan ve Rusya'nın aralarındaki fiyat savaşını sona erdirecek bir üretim anlaşmasına önümüzdeki birkaç gün içinde varmalarını beklediğini açıkladı. Biraz sonra da Arabistan, OPEC+ grubu için acil toplantı çağrısı yaptı. Bu olayların duyulduğu 17:30’da hareketlenen Brent petrol 10 dakika geçmeden % 40 yükselerek 34.1 doları görmüştü bile. Sonrasında gerilese de günü 27 dolar ile tamamladı.

 

9 Nisan'da OPEC+ üyeleri video konferans toplantısı ile görüştü. Dünya büyüme beklentisini % 1.1 küçülmeye revize ederlerken kendi hesaplarına göre yılın ikinci çeyreğinde günlük 12,7 milyon varillik arz fazlası oluşabileceği ve küresel petrol stok kapasitesinin mayıs ayı içinde dolabileceği uyarısında bulundular. Neticede üretim azalışını Mayıs-Haziran'da 10 milyon varile kadar çıkarmaya (Meksika yan çizince 9.7 mn olarak revize edildi) sonra da yılın ikinci yarısında 8 milyon kesinti olarak devam etmeye anlaştılar. Ertesi gün 10 Nisan Cuma G20+Norveç Enerji Bakanları da buna destek verdi. 

 

20 Nisan pazartesine başlarken petrolde depolama kapasitelerinin de dolduğu haberleri ile Amerikan tipi petrolde düşüş görülüyordu. Akşamında ABD'de Mayıs vadeli fiziki teslimatlı WTI petrol kontratında fiziki teslimat istemeyenlerin pozisyon kapamalarının ard arda gelmesiyle rekor denemesi geldi ve kontratta petrolün fiyatı varil başına -30 dolar seviyelerine indi. Trump, ABD’nin bunu bir fırsat olarak kullanarak petrol rezervini artırmaya karar verdiğini açıkladı.

 

22 Nisan Çarşamba günü Brentin varil fiyatı 16 dolar ile rekor düşük seviyeye indi ancak Cuma günü 22 dolardan kapandı. 25 Nisan'da açıklamalarda bulunan OPEC Başkanı Arkab, OPEC üyesi ülkelerin üretimde kısıtlamaya gitme kararının uygulamaya konulmasıyla Mayıs ve Haziranda petrolün varil fiyatının 40 dolar seviyesine çıkacağı öngörüsünde bulundu.

 

Bugün 3 Haziran ve Brent Petrol 40 doları aştı! Para nasıl kazanılıyorun hikayesi... 40 günde % 150 getiri sağlandı. Aynı sürede global borsalar da ralli ile bu trende katıldı.  Bu süreç Finans piyasalarının reel piyasalar ile farkına güzel bir örnek oldu.

 

5 Mart'taki toplantıda bir sonraki yani 179. toplantının 9 Haziran'da yapılacağı duyurulmuştu. Haftaya salı günü OPEC üyeleri zenginleşmenin getirdiği mutluluk ile görüşecekler. Bakalım yeni hedef fiyat verecekler mi?

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 102 binde zorlanan BIST100 Endeksi geçen hafta burayı geçerek 108 bine ulaştı.  105 bin altına inerse hedge gerekebilir yoksa iyimserliğe devam edilebilir.

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı