Büyükşehir’den Buca Kırıklar Mezarlık Alanı hakkında açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Kırıklar’da, “halkın talepleri göz ardı edilerek bölgedeki okulun karşısına mezarlık yapıldığı” iddialarının gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

Büyükşehir’den Buca Kırıklar Mezarlık Alanı hakkında açıklama

Yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Söz konusu 16 dönümlük alan (677 parsel), tapu kayıtlarında, 1964 yılından beri ‘metruk mezarlık’ alanı olarak geçmektedir. Ortasından geçen taşıt yolunun güney kısmında definler yer almaktadır. Okul alanının karşısında 1900'lü yılların başından kalma mezar taşlarının da bulunması, bu alanın da mezarlık olarak kullanıldığının kanıtıdır. Bu alana, 2014 yılına kadar defin de yapılmıştır.

3998 sayılı Mezarlıkların Korunması Hakkında Kanunun 2. Maddesi ile Mezarlık Yerlerinin İnşası ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmeliğin 8. Maddesi'nin 2. bendinde; ‘Mezarlıklar ve şehitlikler ile mezarlar bozulamaz, tahrip edilemez ve kirletilemez. Bu yerler imar mevzuatı ile veya başka herhangi bir şekilde park, bahçe, meydan, otopark, çocuk parkı, yeşil alan gibi sahalar olarak ayrılamaz ve asli gayesi dışında hiçbir amaç için kullanılamaz’ denilmektedir. Mezarlık vasfında olan bir taşınmazın başka bir amaçla (zorunlu olması durumunda sadece yol) kullanılması hukuken mümkün değildir.

Tartışmaya konu mezarlık alanı, 6360 Sayılı Yasa kapsamında Valilik Makamı’nca 2014 yılında belediyemize devredilmiştir. Mevcut mezarlıktaki işgaller (ev, havuz, hobi bahçesi) İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sonlandırılarak mezarlık alanı kaçak yapılardan temizlenmiştir. Alandaki ağaçların bakımı yapılmıştır. Ayrıca fidan dikilerek yeşil alan artırılacaktır. Köydeki şehidimizin anısını yaşatmak üzere, köy halkımızın talebi üzerine köy meydanına Şehit Mehmet Güleç ismi verilmiştir. Okula da şehidimizin adı verilecektir.

Şehrimizin kabristan ihtiyacı kamuoyu tarafından bilinmektedir. Buca'daki mevcut mezarlıklarımız define kapanmıştır. Vefat eden hemşerilerimiz Menderes Görece Mezarlığı’na defnedilmektedir. Bu nedenle Buca Kırıklar Mezarlık Alanı’nda yaklaşık 8 dönümlük arazi define açılacaktır. Tüm bu süreçler, ilgili kanunlara ve kamu yararına uygun şekilde yürütülmektedir. Öte yandan kent genelinde yeni mezarlık alanlarının belediyemize tahsisi için de çalışmalar sürüyor. Tarım ve Orman ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıklarına yaptığımız tahsis başvurularının ivedilikle onayını bekliyoruz.”

Hibya Haber Ajansı