Alnus Yatirim Menkul Değerler A.Ş.

İstediler, FED Donu Verdi

Alnus Yatirim Menkul Değerler A.Ş.

Piyasalar PARAya taparlar. Para akışı olmazsa komaya girer. Dünyanın en zengin 62 kişinin serveti, en yoksul nüfusun %50'sine denk! Biraz daha genişletirsek en zengin %1'in serveti, geri kalan %99'un servetiyle eşit duruma geldi. Bu zenginliğin daha da büyümesi için piyasalar dönem dönem tanrılarına kurbanlar sunarlar, para aktörlerini köşeye sıkıştırırlar.

 

Tarih, 26 Eylül 2018. FED her iki toplantıda bir faiz artırımına devam ederek faizi %2.00-%2.25 seviyesine yükseltti. Ancak 2019 yılı için beklentisini açıkladığında faiz artırmaya devam edeceği hatta toplamda üç kez faiz artıracağını açıkladı. 2 Kasım’da başkan Powell, "bulunduğumuz noktada nötr faiz seviyesine daha çok yolumuz var" dedi. 

 

8 Kasım 2018. FED yılın 7. toplantısını yaptı. Beklentiler doğrultusunda faizi % 2.00-2.25 aralığında sabit tuttu. Bizim ekonomi güçlü büyüyor diyerek bir önceki toplantıda açıkladığı 2019 yılı için 3 faiz artırımı tahmini korudu.  Piyasa, homur homur yaptı. İki FED toplantısı arasında % 3.6 düşen SP500 Endeksi 19 Aralık’taki yılın son toplantısına kadar % 10.7 daha aşağı indi. Trump devreye sokuldu. 17 Aralık’ta "FED'in faiz artırımını düşünmesi bile akıl almaz" dedi.

 

19 Aralık’ta FED toplantısı sonunda faizi %0.25 artırarak üst sınırı % 2.50 ye yükseltildi. Ancak FED, 2019 yılı büyüme beklentisini % 2.5’dan % 2.3’e indirdiği için faiz artırım beklentisini de 3’den 2’ye indirdi.  Böylece deyim yerindeyse piyasa istediği için paltosunu verdi. Piyasa bir nefes aldı. Bir daha ki FED toplantısına kadar % 7.2 S&P Endeksi yükseldi.

 

Yılın ilk FED toplantısı 30 Ocaktaydı.  FED bu kez ceketini verdi. 2019’da faiz artırımında “2” yapacaktı ya işte ondan vazgeçti ve “ek kademeli faiz artırımını” metinden çıkardı.  Kalan 1 artırım için de “sabırlı” olacağını açıkladı. Bilanço küçültme konusunda ise “korkmayın, piyasanın acı eşiğini aşağı çekerim” yani “ayda 50 milyar $ çekme kararımızı azaltabilir hatta daha korkarsanız bitirebilirim” dedi. Açıklamalar sonrasında piyasalar bayram kutlamalarına devam etti.Gerçekten de Mart başında Powell, Fed'in bilançosunu daraltma operasyonunu 2019 bitmeden sona erdireceğini açıkladı.

 

20 Mart 2019’da (dün akşam) FED yılın ikinci toplantısında bu yıl için faiz artırmayacağını ve bilanço küçültme operasyonunu Mayıs’ta yavaşlatmaya başlayacağını açıkladı.  Piyasa yine istediğini almış oldu.  Tıpkı Aralık ayında, yıllarca süren parasal genişleme programını sonlandıran Avrupa MB’na 3 ay sonra 7 Mart’ta “özür dilerim, tekrardan bir genişleme programına başlayacağım” dedirttikleri gibi.

 

FED’in artık faiz artırımı ve bilanço küçültme hamlesi kalmadı. Piyasa o kadar yüzsüz ki 2020 Ocak toplantısında faiz indirimleri tahminleri % 50 ye ulaşmış bile.  Muhtemelen bir sonraki hamleler faiz indirimi ve sonrasında QE4 genişlemesi olacak. Avrupa MB’nın ise faiz indirimi silahı yok.

 

Ancakkk piyasalar her zaman doğruyu yapamazlar. Sadece Allah yanılmaz, Para yanılabilir. O yüzden korkuyu şimdiden dillendirelim: “Hoşgeliyor 2020 küçük buhranı” Dur bakalım, daha ne kurbanlar isteyecekler.

 

21 Mart Nevruzumuz kutlu olsun. Güzel bir bahar bizimle olsun efendim.

 

STRATEJI

BIST 100,  için 103 bin önemli. Altına inmedikçe olumlu bölgedeyiz. Aksi halde hedge gerekir.

 

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE ve BIST 100 Endeksinin hafif artışla güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatirim Menkul Değerler A.Ş.