"Çin’in Xinjiang’daki yapıcı tutumu dünya ölçeğinde rahatlamaya yol açtı"

Gazeteci, yazar Hasan Bögün, 14 ülkeden 30'dan fazla tanınmış Müslüman şahsiyetin Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ni ziyaret etmesini değerlendirdi.

Gazeteci, yazar Hasan Bögün, 14 ülkeden 30'dan fazla tanınmış Müslüman şahsiyetin Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ni ziyaret etmesini değerlendirdi. Bögün, Çin'in tutumunun dünya ölçeğinde rahatlama yarattığının altını çizdi.

On dört ülkeden 30'dan fazla tanınmış Müslüman şahsiyet  Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ne 8-11 Ocak tarihlerinde bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyareti gerçekleştiren heyet üyeleri, düzenlenen basın toplantısında olumlu izlenimler aldıklarını ifade etti. Gazeteci yazar Hasan Bögün, CRI Türk’te Özgür Özbakır’ın sunduğu “Gün Ortası” programına konuk oldu. Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ne 14 ülkeden 30 üzerinde katılımcıyla düzenlenen ziyareti ve sonrasında düzenlenen basın toplantısını son derece olumlu bulan Bögün’ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Çin’in Xinjiang Uygur Özerk bölgesi’ndeki yapıcı tutumu, sadece Çin’e özgü birtakım sorunları çözmekle kalmadı, dünya ölçeğinde de birtakım rahatlamalara yol açtı. İslam dünyasının özellikle üzerinde durduğu İdlib sorunu ve DEAŞ sorunları var. Çin’in Xinjiang’daki politikaları dolayısıyla İslam dünyasının da sorunlarını çözmeye yönelikte yapıcı etkenler içeriyor. Bu da sadece Çin içinde değil, uluslararası planda da yapıcı bir tutuma işaret ediyor.“

ABD, geri kalmaya başladı 

“Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Kuşak ve Yol İnisiyatifi için son derece önemli. Kuşak ve Yol, şu ana kadar Çin’in yaklaşık 200 milyar dolardan yatırım yaptığı bir projedir. 2027’ye kadar yatırımın toplam maliyeti 1 trilyon 300 milyar dolara çıkacak. Bu çerçevede, Çin kuşak ve Yol projesi kapsamında bu projeyle ilişkili olan ülkelerde de 8 trilyon dolarlık kredileri ve doğrudan yapacakları yatırımları açıkladılar. Böylesine büyük bir proje insanlığa ilk kez tanıtılıyor. Bu Proje, demir yolu, kara yolu, boru hatları ve deniz yolunu kapsıyor. Avrupa’ya Afrika’ya kadar ulaşıyor Ulaşımın yanında gaz ve enerji yolları da var. Böylesine büyük bir proje dünya çapında birtakım tepkilere yol açacaktır. ABD kendi geri kalmaya başladı ve Çin ekonomisine darbe vurmaya, sekteye uğratmaya ve gelişmesini önlemeye çalışarak kendi tıkanmışlığına çözüm bulacağını düşünüyor. Geçen günlerde çıkardığı ‘Çip ve Bilim yasası’ ve ‘Enflasyon Önleme’ yasası doğrudan Çin ekonomisini hedef alıyor. ABD artık Çin ile rekabet tutumunun dışında, Çin ekonomisini zayıflatmak amacında olduğunu açıkça beyan ediyor.”

"Kuşak ve Yol'u sabote etmek, ABD'nin en önemli hedefi"

“Kuşak ve yol projesini sabote etmek, ABD’nin en önemli hedeflerinden biri oldu. Geçen iki yılda Avrupa Birliği (AB) Çin’in en büyük ticaret ortağı haline geldi. Bu sene Çin-AB ticareti toplam 695 milyar Euro, ABD’ninki ise 630 milyar Euro’da kaldı. Rusya ile Çin ticareti de bu yıl rekor kırdı. Proje daha tamamlanmamışken bile elde edilen bu rakamlar, Kuşak ve Yol projesinin en önemli somut başarısıdır.“

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı