ABD ekonomisi küçülüyor

abd-ekonomisi-kuculuyor-22052002

ABD ekonomisi küçülüyor

“HAFTANIN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLARI”

ABD

“ABD Ekonomisi Küçülüyor”

Corona virüs nedeni ile ekonomilerin durması yıkıcı hasar verirken, yavaş yavaş normalleşme adımları eskiye dönüşten çok uzak olmaktadır. Fed’in sınırsız ve bedava para ile ekonomiyi kurtarma hamleleri sonrasında ABD’nin 1. Çeyrek büyüme verisinde ikinci okumaya verisine ulaşacağız. İlk okuma %4,8 daralmaya işaret ederken veri gerçekleşmesi 2008 krizi dönemine dönmüştür. Veri için Bloomberg terminalinde yer alan beklenti tekrar %4,8 daralmaya işaret etmektedir.

ABD ekonomisinden daralma şiddetinin %10 – %30 arasında olabileceği tahminleri dikkate alınınca ve corona virüs etkisi düşünüldüğünde bu duruma şaşmamak gerekmektedir.

 

AVRUPA

“IFO Verilerini Takip Edeceğiz”

Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya için, IFO Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IFO – Information and Forschung – Institute for Economic Research) tarafından yaklaşık 7 bin işletmeye yapılan bir anket sonucunda hazırlanan iş ortamı endeksi, küresel piyasaların yakından izlediği ekonomik göstergeler arasında yer almaktadır. Nisan ayında 74,3 seviyesinde açıklanan endeks bir önceki aya göre düşüş göstermiştir.

IFO iş ortamı göstergesinin Nisan ayında beklentinin üzerinde açıklanması halinde Euro’da yukarı yönlü hareketler izlenebilecekken, öngörülenin altında kalacak rakamlar, kıtanın ortak para biriminde kayıplara neden olabilir.

TÜRKİYE

“Türkiye Pozitif İlk Çeyrek Büyüme Peki Sonrası?”

2020 yılı tüm ekonomiler için corona virüsü kaynaklı oldukça zor geçerken, küresel daralma hikayesi ve uzun sürebilecek toparlanma beklentisi ana hikaye olarak devreye girmektedir. Bu bağlamda Türkiye’nin 1. Çeyrek büyüme verisini 29 Mayıs Cuma günü saat 10.00’da takip edeceğiz. GCM Yatırım Araştırma departmanı olarak 2020 yılı ilk çeyrek için %5.5 pozitif büyüme beklentimiz bulunurken mevcut veri seti eşliğinde 2020 yılı için %5 daralma öngörüyoruz. Virüsün durumu ve sonbaharda ikinci dalga gelir mi gelmez mi durumuna göre beklentimiz tekrar revize edilebilir.

Yılın ikinci yarısı için karamsar tablo ortaya çıkarken, 2.çeyrek büyüme verisinde virüsün yıkıcı etkisini en net şekilde göreceğiz.

 

PİYASANIN ROTASI

Haftanın Makro Teması

ABD 1.Çeyrek Büyüme / Türkiye 1. Çeyrek Büyüme / Almanya IFO

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %0,50 Üzerinde Kalıcı Olacak (Mı)?

Haftanın Konuşmaları

25 Mayıs Pazartesi Saat 22.00 BoC Başkanı Poloz

27 Mayıs Çarşamba Saat 00.00 BoC Başkanı Poloz

29 Mayıs Cuma Saat 18.00 Fed Başkanı Powell

ABD’nin Hedefi Çin…

Corona virüsü biyolojik olarak ülkeleri alt üst ederken, güncel durumda vaka sayısı 5,143,414 – tedaviye pozitif cevap veren 1,951,459 – ölü sayısı 333,001 kişiye ulaşmıştır. Global çapta vaka sayısı 5 milyonu aşarken, ülkeler normalleşemeye dönmektedir.

ABD tarafında ilk dalgaya ilişkin zirve görüldüğü anlaşılırken, Trump ekonomiyi normalleştirmek için elinden geleni yapıyor. Bu noktada ABD Başkanlık seçimleri öncesinden ekonomiyi toparlamak dışında yapabileceği bir şey bulunmamaktadır. Stratejisini uygularken taktik olarak Çin’i hedef göstererek kendine hareket alanı açmaktadır. Fakat yaklaşan Başkanlık seçimlerinde anketler rakibi Biden ile farkın 11 puana ulaştığını göstermektedir. Corona virüsü nedeni ile hasar olan Trump bir yanda dururken, diğer tarafta hiçbir şey yapmadan farkı açan Biden yer almaktadır. Virüs sonrası ABD için Başkanlık seçimleri yolunda Trump’ın ne kadar politika adımlarında uç noktalara gidebileceğini takip edeceğiz.

Grafikte global ve çeşitli ülkelerin virüs vaka (cases) ve ölü (deaths) sayıları gösterilmiştir. ABD (mor çizgi) tarafında zirve noktaya ulaşıldığı sinyali gelmektedir.

 

Haftanın genelinde ABD 1.çeyrek ikinci okuma büyüme verisini takip edeceğiz. ABD ekonomisinden daralmanın devam etmesi şaşırtıcı olmayacakken, henüz virüsün büyüme üzerindeki yıkımı net olarak hesaplanamamaktadır. Büyüme verisi ile öne çıkan ABD gündeminde tekrar Fed Başkanı Powell’ın yapacağı konuşmada olası destek ve negatif faize ilişkin söylemlerini takip edeceğiz. Almaya’da ise IFO verisi öne çıkacaktır.

Türkiye dinamiklerinde 1. Çeyrek büyüme verisini 29 Mayıs Cuma günü saat 10.00’da takip edeceğiz. GCM Yatırım Araştırma departmanı olarak 2020 yılı ilk çeyrek için %5.5 pozitif büyüme beklentimiz bulunurken mevcut veri seti eşliğinde 2020 yılı için %5 daralma öngörüyoruz.

Türk Lirası tarafında Katar ile swap hamlesi sonrasında diğer ülkeler ile devam ettiği belirtilen olası swap anlaşması haberlerini takip edeceğiz.

30 Nisan döneminden itibaren ay başından itibaren %2,82 değer kazanmaktadır.

 

Türkiye dinamiklerinde Türk Lirası değer kazancı(mavi)  öne çıkarken, 5 yıllık CDS 635.809 seviyesinde yükselişine devam etmektedir.

 

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı