Li Keqiang: "Resesyonun önlenmesi için işbirliği güçlendirilmeli"

Kamboçya’daki temaslarını sürdüren Çin Başbakanı Li Keqiang, dün başkent Punom Pen’de Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva’le bir araya geldi.

Li Keqiang:

Kamboçya’daki temaslarını sürdüren Çin Başbakanı Li Keqiang, dün başkent Punom Pen’de Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva’le bir araya geldi.

Li Keqiang, görüşmede, mevcut birçok tehlike karşısında dünya ekonomisinin istikrarının korunması ve resesyona girilmesinin önlenmesi için tüm ülkelerin işbirliğini ve makro ekonomi politikaları arasındaki eşgüdümü güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Li, “Beklentilerin ötesindeki unsurların etkisiyle ikinci çeyreğin ilk dönemlerinde Çin ekonomisindeki başlıca göstergelerde belirgin düşüş görüldü. Ekonomik istikrarı korumak için derhal politika paketleri ortaya koyuldu. Bu sayede, ekonomideki gerileme eğilimi tersine çevrildi. Çin ekonomisinde şu an istikrarlı bir büyüme görülüyor. TÜFE’nin ekim ayında yüzde 2,1 seviyesinde kalmasının en önemli nedeni, son iki yılda piyasaya aşırı para arzında bulunulmamış olmasıdır. Bu yıl tahıl üretiminde artış ve bol bir hasat gerçekleştirilmesi ve enerji tedarikinin istikrarının da korunmasıyla fiyat istikrarının korunması için gerekli temel oluştu. Çin, politika paketleri kapsamındaki tedbirlerin yerine getirilmesini hızlandırmaya devam edecek. Başlıca ekonomik göstergeleri makul bir aralıkta koruyacağız ve bu yıl daha iyi sonuçlar kaydetmek için çaba harcayacağız.” dedi.

Georgieva, dünya ekonomisinin bir dizi yeni zorluk ve belirsizlikle karşı karşıya olduğuna işaret etti.

Çin’in, pandemiye ilk yanıtında politika araçlarını ayırmada doğru kararı verdiğini belirten Georgieva, ülkenin son makro ekonomi politikalarının da uygun ve etkili olduğunu ifade etti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı