Küresel piyasalar

Dün ABD piyasaları, makro verilerin karışık görünüm sergilemesi ve tüketim eğilimine ilişkin öne çıkan kötümserlik sebebiyle satıcılı seyir izledi.

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, makro verilerin karışık görünüm sergilemesi ve tüketim eğilimine ilişkin öne çıkan kötümserlik sebebiyle satıcılı seyir izledi. Makro veriler cephesinde dün ABD’de perakende satışlar, ithalat fiyatları, ihracat fiyatları ve sanayi üretimi verileri takip edildi. Perakende satışlar Ekim ayı verisinin manşet ve çekirdek bazda sırasıyla %1,3 ve %0,9 artışlar kaydederek beklentileri aştı. Yıllık bazda ithalat fiyatları %4,2, ihracat fiyatları da %6,9 yükselişle beklentilerle uyumlu görünüm sergiledi. Sanayi üretimi verisi de Ekim ayında aylık bazda %0,1 artış beklentisinin aksine %0,1 düşüş kaydetti. Perakende satışlar verisinin açıklanmasının ardından Target’ın azalan tüketici talebi ve devasa maliyet kısıntısı programına ilişkin yaptığı uyarı sonrasında hissede görülen %13’lük değer kaybı da piyasalardaki görünümde etkili olan bir diğer unsurdu. Özellikle şimdiye kadar azalan tasarruflar karşısında artan kredi kullanımı şu anda tüketiciyi ayakta tuttuğu takip ediliyor. New York Fed’den alınan verilere göre, toplam hanehalkı borcu üçüncü çeyrekte %2,2 artarak 16,5 trilyon dolara ulaştı. Tahvil faizleri cephesinde faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan 2 yıllık tahvil faizleri %4,35 seviyesinde yatay seyir izledi. 10 yıllık tahvil faizleri de %3,69 seviyesine hafif geriledi. VIX endeksi de 0,43 puan düşüşle 24,11 seviyesinde gerçekleşti. Bu arada, Fed’in faiz artırım sürecine devam etmesiyle büyümenin baskılanmaya devam edeceği öngörüleriyle 2 yıllık-10 yıllık tahvil faizi farkı -0,66 puan ile 1982 yılından bu yana en belirgin görünümünü sergiledi. Nasdaq endeksi %1,54 düşüşle 11.183,66 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %0,83 değer kaybıyla 3.958,79 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi de %0,12 artışla 33.553,83 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında da satıcılı seyir görülüyor. Çinli teknoloji sektörü hisselerinde öne çıkan satışlarla Hang Seng endeksinde kayıplar %3’e yaklaşıyor. Realizasyonların Tencent’in Meituan’daki 20 milyar dolarlık payını azaltacağı yönündeki haberlerle tetiklendiğini takip ediyoruz. Bu arada ilerleyen saatlerde Endonezya Merkez Bankası’nın faiz kararı toplantısını sonuçlandırması bekleniyor. Piyasa beklentisi 50 baz puan artışla politika faizinin %5,25 seviyesine yükseltileceği yönünde. ABD vadeliler cephesinde de hafif alıcılı seyir hakim. Bugün ABD’de konut başlangıçları, inşaar izinleri, Philadelphia Fed imalat endeksi, Kansas City Fed imalat aktivitesi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. Ekim ayı konut başlangıçları verisinin aylık bazda %2 düşüşle 1,4 mn seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. İnşaat izinleri verisinin de %3,2 düşüşle 1,5 mn seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Philadelphia Fed imalat endeksi Kasım ayı verisinin de aylık bazda 2,7 puan artışla -6 seviyesine yükselmesi tahmin ediliyor. Kansas City Fed imalat aktivitesi Kasım ayı verisinin de 1 puan düşüşle -8 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. 12 Kasım haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin de 229k seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde TÜFE verisi nin revizyonu izlenecek. Ekim ayı manşet ve çekirdek verisinin yıllık bazda sırasıyla %10,7 ve %5 artışlar olarak teyit edilmesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın Japonya’da ulusal TÜFE verisi izlenecek. Ekim ayı manşet ve çekirdek verisinin sırasıyla %3,6 ve %2,4 artışlar kaydetmesi bekleniyor. ABD’de de mevcut konut satışları verisi izlenecek. Ekim ayı verisinin aylık bazda %6,6 düşüş kaydetmesi ve böylece mevcut konut satışlarının 4,4 mn seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı