Haftalık makro bülten

Önümüzdeki hafta yurt içi piyasalarda 2022 büyüme verisi ve Şubat ayı enflasyon verileri açıklanacak.

Haftalık makro bülten

"Yurt içinde gündem yoğun olacak"

Önümüzdeki hafta yurt içi piyasalarda 2022 büyüme verisi ve Şubat ayı enflasyon verileri açıklanacak.

Üçüncü çeyrek %0,1 daralan Türkiye ekonomisinin dördüncü çeyrekte %1 büyümesi beklenirken, 2022 büyümesinin %3,2 olması bekleniyor. 2022 yılında Rusya - Ukrayna savaşı neticesinde çoğu ülke faiz artırıp enflasyonu kontrol altına almak isterken, Türkiye olarak büyüme stratejisi çerçevesinde faiz indirimlerine devam edildi. Yurt içinde resesyon konuşulmamasına karşın, faiz artıran ülkelerde resesyon hep risk olarak ayakta kaldı. Asrın felaketi olarak nitelendirdiğimiz Kahramanmaraş merkezli depremin etkileri ile birlikte 2023 yılının ilk yarısında sanayi tarafındaki daralma beklentisi ile TCMB finansal koşulları desteklemek amacıyla politika faizini 50 baz puan daha faiz indirdi. Merkez böylelikle genişleyici politikasını da sürdürdü. Depremin etkilerini ilk çeyrekte hissedeceğimizi, 2023 yılının ikinci yarısından itibaren ise toparlanma büyüme tarafında toparlanma emareleri olmasını bekliyoruz.

2022 yılında hiç şüphesiz en çok konuşulan konular arasında yer alan enflasyon 2022 Aralık ve 2023 Ocak itibariyle baz etkisi kaynaklı olarak geri çekildi. Şubat ayı enflasyon beklentileri ise aylık bazda %3,60 artış olurken, yıllık bazda enflasyonun %57,7 seviyesinden %56,3'e düşmesi bekleniyor. deprem bölgesinde tarım ağırlığının yüksek olduğunu düşünürsek, deprem etkileri ile birlikte enflasyon tarafında ilk yarıda yükseliş görebiliriz.

2023 yılı Ocak ayı İSO İmalat PMI verisi Ocak ayında 50,10'a yükselerek hem eşik değerin üstüne çıkmış, hem de ekonomik aktivitelerde toparlanma sinyali vermişti.

Ancak deprem nedeniyle İmalat PMI'da tekrar eşik değerin altını görebileceğimizi düşünüyoruz. Hem enflasyon, hem büyüme hem de sanayi üretimi tarafında deprem etkilerinin yılın ilk yarısında ekonomik aktiviteleri etkileyeceğini düşünüyoruz

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı