Bulutlar dağılıyor

Batı dünyasındaki son ekonomik istatistikler, merkez bankalarının kontrolünde bir yavaşlamaya işaret ediyor.

Bulutlar dağılıyor

Batı dünyasındaki son ekonomik istatistikler, merkez bankalarının kontrolünde bir yavaşlamaya işaret ediyor. Riskli varlıklar yeniden cazip hale geldi ve yatırımcılar uzun vadeli düşünmeye başladı. Bu da son aylarda yaşanan resesyona dair karamsar söylemleri yumuşatmaya yetiyor.

Geçen hafta Euro bölgesinde enflasyonda yavaşlama olduğunu gösteren verilerin ardından, ABD'de tüketici fiyat endeksi bu hafta hoş bir sürpriz yaparak yatırımcıların risk iştahını canlı tuttu. Bu da, faiz artırımlarının hızında bir yavaşlama ve ekonomi için yumuşak bir iniş umudunun güçlenmesine yardımcı olmakta. ABD tarafında gelen veriler FED’in daha güvercin bir politikaya yönelmek üzere olduğuna dair ipuçları veriyor. Fed patronu Jerome Powell, Salı günü katıldığı sunumda yatırımcıların yenilenen risk iştahını yatıştırmaya çalışmadı, ABD'de Aralık ayı enflasyon rakamları da beklentilerle tamamen uyumluydu, yani fiyatların aşırı ısınmasının daha da yavaşlaması. Bu gevşeme, gerileyen dolar ve tahvil getirilerinde de görüldü

Yatırımcılar bardağın dolu tarafını görmeyi tercih etti. Bu yeni pozitif rakam 1 Şubat'ta yapılması planlanan bir sonraki politika toplantısında temel faiz oranlarını 25 baz puan artırabilecek olan Fed üzerindeki baskıyı hafifletiyor. 10 yıllık tahvilin getirisi de %3.40/3.35 civarındaki Aralık düşük seviyesine yakın

Eurostat'a göre, Kasım ayında beklenenden daha güçlü bir sanayi üretiminin kanıtladığı gibi, Avrupa'da ekonomi hala dirençli. Ancak, yatırımcıların faiz artışlarının önümüzdeki aylarda ekonomiye vereceği zararı doğru bir şekilde değerlendirmekte zorlanmaları nedeniyle, arka planda hala bir ihtiyat duygusu var.

ABD doları, finans piyasasının Fed'in önümüzdeki haftalarda beklenenden daha yumuşak olacağına ilişkin hissiyatı ile uyumlu olarak, haftanın büyük bir bölümünde baskı altında kaldı. Euro, Nisan ayından bu yana en iyi seviyesi olan 1.08$'a yükseldi.

Hem AB, hem ABD hem de Çin verilerden ve de düşen dolar, faaliyetlere daha az zarar veren para politikaları beklentileri ve Çin'in yeniden açılmasından yararlanan yatırımcılar endüstriyel metaller konusunda "risk on " moduna girdiler: Bakır, Londra'da metrik ton başına 9.000 USD sınırını geçti. Aynı dinamik, tahvil getirilerindeki gevşemeden fayda sağlayan altın da dahil olmak üzere değerli metallerde görüldü. Altının onsu 1920 dolara ulaştı.

Bu haftanın gündemine baktığımızda; yurtiçinde ; TCMB’nin faiz kararı ki değişiklik beklenmiyor, Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi, Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi ve Tarım ÜFE ön plana çıkmakta. Yurtdışında ise; ABD tarafında; haftanın ilk günü ABD piyasaları kapalı ( Martin Luther King günü), Aralık perakende satışları ve ÜFE yi takip ederken , AB tarafında; Alman ZEW mali güven endeksi ve ECB başkanı Lagarde'nin konuşması ve de 16/20 Ocak arası Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nu izleyeceğiz. Çin tarafında ise ; 2022 4. Çeyrek GSYİH'sının ilk tahmini , PBOC MLF ve LPR Faiz Kararı, Sanayi Üretimi, Perakende Satışları takibimizde olacak.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), 3 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat için zorunlu karşılık oranlarının yüzde sıfır olarak belirlenmesine karar verdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması (AUF) kapsamında gerçek dışı bildirimleri tespit edilen 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmasına ve şirketlerin tüketicilere 11 milyar TL'den fazla geri ödeme yapmasına karar verildiğini bildirdi.

2022 yılında otomotiv yüzde 6, otomobil üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 arttı. Otomotiv Sanayi Derneği(OSD) tarafından yapılan açıklamaya göre, geçen yıl toplam üretim 1 milyon 352 bin 648 adet, otomobil üretimi ise 810 bin 889 adet düzeyinde gerçekleşti.

2022 yılında toplam pazar bir önceki yıla göre yüzde 7 artarak 827 bin 147 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde otomobil pazarı ise yüzde 5,5 oranında arttıı ve 592 bin 660 adet olarak gerçekleşti.

Japonya'da 10 yıl vadeli devlet tahvilinin getirisi, BOJ'un yaptığı tahvil alım açıklamasına rağmen yüzde 0,50 olan BOJ'un getiri eğrisi tavanına ulaştı. 10 yıl vadeli Japon devlet tahvilinde getiri yüzde 0,51 seviyesini gördü. Japonya'nın 30 yıl vadeli tahvilinde getiri ise 5 puan düşüş ile 27 Aralık'tan bu yana görülen en düşük seviye olan 1,56'ya indi.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre Çin'in önde gelen 70 kentinde yeni konut fiyatlarında düşüş Aralık ayında yavaşladı.

Çin Merkez Bankası orta vadeli kredi kolaylığı yolu ile bankacılık sistemine bugün 779 milyar yuan verdi. 1 yıl vadeli olarak verilen kredide faiz oranı yüzde 2,75 olarak korundu.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Avrupa Birliği'nin yeşil teknoloji sektöründe devlet desteği sağlanmasını değil, sektörün uzun vadeli rekabet gücünün iyileştirilmesini de konuşması gerektiğini söyledi. Çin ve ABD'nin yeşil enerji teknolojileri sektörüne sağladıkları desteklemelere işaret eden Kristersson, "Verimliliği nasıl ilerleteceğimiz, rekabet gücünü nasıl artırabileceğimiz ve daha fazla şirketi nasıl çekebileceğimiz konusunda gerçek bir tartışma yapmaya başlamamız gerekli" dedi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin temiz teknoloji sektörünün ABD ile eşit şartlarda rekabet edebilmek için nasıl, ne kadar fonlamaya ihtiyacı olduğunu değerlendirmenin önemli olduğunu söyledi.

Cumartesi günü Abu Dhabi'de bir araya gelen BAE ve Katar enerji bakanları, dünyanın doğal gaza uzun bir süre ihtiyacı olacağı tespitinde bulundular ve arz güvenliğinin sağlanması, kabul edilebilir fiyatların oluşması için sektöre daha fazla yatırım gerektiğini vurguladılar.

Avrupa Birliği'ne (AB) 2013'te üye olan Hırvatistan, 1 Ocak'ta Şengen bölgesinin 27'nci üyesi haline gelirken, aynı zamanda resmi para birimini de kunadan euroya çevirdi.

Çin'de elektrikli otomobiller için üretilen lityum iyon pillerinin toplam şarj kapasitesi, 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 130,2 artış gösterdi.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı