Malta, depremin vurduğu bölgeye uzman ekip ve malzeme desteğinde bulundu

Merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6’lık iki büyük depremin ardından, yakın tarihinin en büyük felaketlerinden biri ile mücadele eden ülkemize dünyanın dört bir yanından yardım eli uzandı.

Malta, depremin vurduğu bölgeye uzman ekip ve malzeme desteğinde bulundu

Merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6’lık iki büyük depremin ardından, yakın tarihinin en büyük felaketlerinden biri ile mücadele eden ülkemize dünyanın dört bir yanından yardım eli uzandı.

Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı büyük yıkım karşısında pasif kalmayarak, 12 saat gibi kısa bir sürede organize olan Malta, 32 personel ve afet bölgesi aramalarına yardımcı olmak üzere eğitilmiş bir köpekten oluşan kurtarma ekibini bölgeye yolladı. Arama ve kurtarma ekibi, geceli gündüzlü çalışmalarının sonucunda enkaz altındaki 18 cansız bedene ulaştı.

Afet bölgelerine yiyecek ve giyecek yardımlarının yanı sıra Hatay’daki 60 aileye gıda desteğinde bulunuldu

Malta İçişleri Bakanı Byron Camilleri, depremin hemen ardından sosyal medya hesabından yayınladığı iletisinde, Türkiye’deki afet bölgesine gönderilmek üzere yiyecek ve giyecek bağışı organizasyonu başlattıklarını duyurdu. Bu yardım çağrısına kayıtsız kalmayan Malta vatandaşlarının gönderdikleri giysi, battaniye, konserve gıda gibi yardım malzemeleri, afet bölgelerine gönderilmek üzere Malta’daki Türk Büyükelçiliğine aktarıldı.

Aynı zamanda SOS Malta’nın Maltalı gönüllüleri, depremin en büyük yıkıma yol açtığı illerden olan Hatay’da, afetzede 60 aileye gıda ürünleri dağıttı.

Türkiye’ye yapılacak tüm uluslararası aramalar ücretsiz

Maltalı telefon şirketi Epic, müşterilerinin afetten etkilenen aile dostları ve yakınları ile iletişimlerinin kesintisiz sürmesi için, şubat ayı boyunca Türkiye yönüne yapılacak tüm aramaların ücretsiz olduğunu duyurdu. Epic’in başlattığı bu girişim, aynı zamanda Türkiye’de ücretsiz dolaşım hakkını da içeriyordu.

İki ülke arasındaki diplomatik iletişim devam ediyor

Kurtarma operasyonlarına verdikleri desteklerin yanı sıra depremden sağ kurtulan vatandaşların ilaç, gıda, giysi gibi ihtiyaçları konusunda da yardımlarını sürdüren Malta’ya Türkiye’den teşekkür gecikmedi. Zor zamanlarımızda verdikleri destekler için Malta Cumhurbaşkanı George Vella’ya ve tüm Malta halkına ülkesi adına teşekkür eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından Malta hükümeti de Türk halkı ile dayanışma içerisinde olduklarını ifade eden bir taziye mesajı gönderdi.

Dışişleri, Avrupa İşleri ve Ticaret Bakanı Ian Borg ise sosyal medya hesabında “Malta İçişleri, Güvenlik, Reformlar ve Eşitlik Bakanlığının Türkiye'ye bir kentsel arama-kurtarma ekibi gönderme konusundaki hızlı kararının ardından, şimdi de afet müdahale çabalarına yardımcı olmak için Türk Kızılayı aracılığıyla mali destek sağlanması için talimat verdim. Malta, ihtiyaç anlarında ülkelerle dayanışma göstermeye kararlıdır” ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı