Asya piyasalarında satıcılı bir seyir izlenmekte

Asya piyasalarında bu sabah Çinli teknoloji hisseleri öncülüğünde satıcılı bir seyir izlenmektedir.

Asya piyasalarında satıcılı bir seyir izlenmekte

Bugün Ne Bekliyoruz? Asya piyasalarında bu sabah Çinli teknoloji hisseleri öncülüğünde satıcılı bir seyir izlenmektedir. Çinli bilişim devi Tencent’in Meituan’daki payını azaltacağını açıklaması Asyalı teknoloji hisselerinde yaşanan satışlarda etkili oluyor. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,66, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,14, Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,91 geriledi. Hang Seng Teknoloji Endeksi %3,84 düştü; Hong Kong’da işlem gören Meituan hisselerinde günlük kayıp %7’nin üzerinde. Japonya endekslerinde sınırlı hareketler mevcut. Japonya’nın ekim dış ticaret açığının beklentiyi aşması Asya piyasalarındaki risk iştahını azaltan diğer bir unsur oldu. Güney Kore’de Kospi Endeksi %1,20, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,92 satıcılı seyrediyor. ABD endekslerinin günü sert satışlarla tamamlamalarının ardından vadeli kontratlar bir miktar alıcılı bir açılışı işaret etmektedir. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve New York Fed Başkanı John Williams’ın Fed’in faiz artırımlarına ilişkin dünkü şahin açıklamalar da küresel piyasalardaki iyimserliğin azalmasında etkili oluyor. Bugün veri takviminde Euro Bölgesi’nde geçen ayın TÜFE rakamları, ABD’de ekim ayı inşaat izinleri ve konut başlangıçları ve bu ayın Philadelphia Fed İmalat Endeksi takip edilecek. İnşaat izinleri ve konut başlangıçları verileri konut sektöründeki yavaşlamanın devam edip etmediği konusunda fikir verecektir. Konut satışlarında nisandan sonra başlayan yavaşlamanın geçen ay devam ettiği tahmin ediliyor. İnşaat izinleri tarafında da piyasa tahmini yılın ilk çeyreğinde görülen güçlü rakamların ardından başlayan yavaşlamanın geçen ay devam ettiği yönünde. Şubat ayından sonra mortgage faizleri ve fiyatlardaki artışın etkisiyle arka arkaya sekiz ay boyunca azalan ikinci el konut satışlarının düşmeye devam ettiği tahmin ediliyor. Yurt içinde bugün önemli bir veri akışı olmayacak. Borsa İstanbul tarafındaki pozisyonlanmalarda daha temkinli olunması gerektiği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Hafta ortasında hem Avrupa hem de ABD hisse senedi endekslerinde negatif bir görünüm ortaya kondu. Almanya’da DAX Endeksi %1,00, Fransa’da CAC 40 Endeksi %0,52 ve İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %0,25 düştü. ABD’de Nasdaq Bileşik Endeksi %1,54’lük düşüşle aşağı yönlü harekette öncü oldu. S&P 500 Endeksi %0,83 gerilerken Dow Jones Endeksi yatay satıcılı fiyatlandı. EUR/USD paritesi temmuz ayı başından bu yana ilk defa 1,04 seviyesinde günü tamamladı. Dolar Endeksi (DXY) ise bu haftaki sınırlı artışını geri vererek yeniden 106,3 puana geriledi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 9,8bp’lik düşüşle %3,68 düzeyine inerken 2 yıllıklar %4,36 seviyesinde stabil kaldı. Değerli metallerden ons altın hafifçe gerilese de 1.770USD üzerinde tutunmaya devam etti. Brent petrol %1’den fazla değer kaybederek varil başına 92USD’den işlem gördü. Avrupa’nın veri akışında İngiltere’nin geçen aya ait üretici ve tüketici fiyat gelişmeleri yer aldı. Ülkenin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda %2, yıllık bazda %11,1 arttı. ÜFE ise aylık %0,6, yıllık %19,2’lik artış kaydetti. Böylece hem üretici hem de tüketici enflasyonu piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. ABD’de ekim ayı sanayi üretiminin aylık bazda %0,2 artması beklenirken %0,1’lik düşüş kaydedildi. Kapasite kullanım oranınında %80,4’e yükselmesi beklenirken %79,9’a gerilediği açıklandı. İmalat sektöründe yavaşlama belirtileri görülmesine karşın tüketici talebi güçlü duruşunu korumaya devam etmekte. Zira aynı dönemin perakende satışları aylık bazda %1,3’lük artışla piyasa beklentisini (%1,0) geride bıraktı.

BIST 100 Endeksi dün, günün ilk yarısında etkili olan alışların neticesinde %0,25 arttı ve küresel hisse endekslerinden pozitif ayrıştı. Endeks kapanış rekorunu 4.668,52 puana yükseltirken işlem hacmi 139,23mlr TL ile tüm zamanların zirvesinde gerçekleşti. USD/TRY kuru yatay seyrini korurken EUR/TRY kuru %0,35 arttı. Gram altın 3 TL’lik sınırlı düşüşle 1.060 TL’ye geriledi. TCMB’nin eylül ayına dair açıkladığı verilere göre konut fiyat endeksi (KFE) yıllık %189,2 artışla rekor kırdı. Buna karşın TÜİK’in ekim ayına ilişkin yayımladığı veriler konut satışlarının yıllık %25,3 azalıp 102.660’a gerilediğini gösterdi.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı