Endeks 103 Bin üzerinde kalıcı olabilir mi?

endeks-103-bin-uzerinde-kalici-olabilir-mi-22052009

Endeks 103 Bin üzerinde kalıcı olabilir mi?

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Japonya Başbakanı ile hastane açılışında ortak açılışında swap gelişmesine yönelik beklentiler ile endeks 103 bin üzerine çıktı. Açıklamalarda swapla ilgili bir detayın olmaması yalnızca Başbakan Abe’nin mali destek verilebileceğine yönelik söylemi endeksin kazançlarını geri vermesini tetikledi. Bununla birlikte dün TCMB ölçülü bir şekilde 50 baz puanlık faiz indirimi ile politika faizini %8,75’ten %8,25 seviyesine indirdi. Faiz indiriminin piyasalar ile uyumlu ve ihtiyatlı bir yaklaşım izlemesi ile endekste hareket sınırlı kalırken, kur aşağı 6,78 seviyesine kadar geri çekildi. Bu sabah kurda 6,79 seviyesi izleniyor. Gün içerisinde veri takvimi sakin olsa da daha çok salgınla ilgili detayları ve siyaset cephesinde öne çıkan gelişmelerin yakından takip edilmesinde fayda var. Özellikle Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Libya ile ilgili görüşmeleri bu hususta önemli olacak. Ayrıca bugün 4 günlük tatil öncesindeki yurtiçi piyasalar için son işlem günü. Hali hazırdaki gelişmeler ile birlikte TL varlıklardaki volatiliteye dikkat etmek gerekebilir.

Yurtdışında ise bu sabah satıcılı bir tablo izleniyor. Asya piyasalarında satışlar öne çıkarken, Hong Kong %4’lük satışı ile öne geçmiş durumda. Çin’in Ulusal güvenlik yasasına yönelik açıklaması Hong Kong borsasında satışların derinleşmesine neden oldu. Diğer yandan Japonya Merkez Bankasının olağanüstü şekilde takvim dışı toplanarak bazı kararlar aldı. Miktarı en bol parasal genişleme uygulamasında olan Banka, küçük ve orta ölçekli şirketler için 75 Trilyon Yen düzeyinde kredi programı başlatma kararı aldı. Gelen bu kararın Nikkei endeksi üzerinde önemli bir etkisi gözlenmedi. Vadeliler cephesinde ise satıcılı bir seyir var. Emtialarda ise ons altın ABD-Çin arasında artan tansiyondan endişeli şekilde güvenli liman talebi görürken, bu talebin kıymetli metali 1750$ üzerine taşımakta yeterli olmadığı da dikkat çekiyor. Bu nedenle 1725$ üzerindeki seyri yeniden tepki alımlarının gelip gelmemesi adına önemli olacak. Petrol fiyatlarında ise haftanın son işlem gününde satıcılı bir seyir izleniyor. Brent petrol ve ham petrol arasındaki makas oldukça düşük seviyede kalmaya da devam ediyor. Bu sabah Brent petrol 34.4$, ham petrol ise 31,9$ üzerinde şekilleniyor. Bugün akşam saatlerinde Baker Hughes sondaj kule sayısı petrol üretim cephesindeki tabloya yorum yapabilmek adına takip edilecek.

Endeks 103 Bin üzerinde kalıcı olabilir mi?

Manşette Öne Çıkanlar

Fed Başkanı Powell, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle tamamen yeni bir belirsizlik seviyesiyle karşı karşıya olunduğunu belirterek, salgının seyrinin görünümü karmaşık hale getirdiğini ifade etti.

Çin'in Ulusal Halk Kongresinin, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde hükümet karşıtı gruplarla mücadelede ulusal güvenliği güçlendiren mevzuat çıkarmasına izin verecek bir karar tasarısı sunacağı belirtildi.

ABD Başkanı Trump, ikinci bir yeni tip koronavirüs dalgası olması durumunda ülke ekonomisini durdurmayacaklarını açıkladı.

Çin Başbakanı Keqiang'ın Çin Ulusal Halk Kongresi toplantısına sunulmak üzerine hazırladığı çalışma raporunda 1990'lardan bu yana ilk kez GSYH büyüme hedefine yer verilmedi.

BOJ, koronavirüs salgınından etkilenen küçük ve orta ölçekli işletmeler için 75 trilyon yen büyüklüğünde bir kredi programı başlatma kararı aldı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Libya Dışişleri Bakanı Muhammed et-Tahir Seyyale ile telefonda görüştü.

Borsa İstanbul, daha önce 10.000 USD/EUR olan yabancı para birimi cinsinden ihraç edilen DİBS ile diğer sermaye piyasası araçlarının minimum emir büyüklüğünün 1.000 USD/EUR olarak belirlenmesine karar verildi Düzenleme 27 Mayıs tarihinde yürürlüğe girecek.

BDDK, bugünden itibaren 100 gram ve üzeri altın alımına 1 gün valör uygulanacağını duyurdu.

Japonya Başbakanı Abe, gelişen ülkelere mali destek sağlamayı planladıklarını söyledi.

Borsa İstanbul’da bugün negatif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı