Fx piyasalar

Bu sabah Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faiz kararı piyasalarda öne çıkan gelişme olarak izleniyor.

Fx piyasalar

USD/TRY: Bu sabah Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faiz kararı piyasalarda öne çıkan gelişme olarak izleniyor. Aralık ayında sıkılaşma adımı atan BoJ, bugünkü kararda politika faizini negatif bölgede sürdürerek genişleyici politikasını devam ettirdi. Aralık ayındaki mesajlar sonrasında küresel tahvil faizleri yükselmişti. Dolayısıyla bugünkü karar tahvil faizleri üzerinde aşağı yönlü bir etki yarattı. ABD on yıllık tahvil faizi %3,50'nin altında. Dolar endeksi (DXY) ise Yen'deki düşüşle yükselse de genel olarak güçsüz görüntü devam ediyor. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri tarafında dar bir aralıkta karışık bir görüntü var. Bugün Euro Bölgesi'nde TÜFE ve ABD'de ÜFE verileri takip edilecek, ayrıca ABD'de sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak. Dolar/TL'de ise yatay hareketler sürüyor. Şu aşamada birçok gelişmeye sınırlı tepki veren kurda, sakin görüntünün bugün de korunabileceğini ve 18,74 - 18,83 arasında bant hareketinin sürebileceğini öngörüyoruz.

EUR/USD: Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki toplantıda yapacağı faiz artırımı ile ilgili faiz artış temposunu düşürülebileceğine yönelik spekülasyonlara karşın paritede geri çekilmeler sınırlı. Japonya Merkez Bankası'nın bu sabahki kararı ise risk iştahını kısmen destekliyor ki bu da paritedeki düşüşün sınırlı kalmasına yardımcı olabilir. Teknik olarak, paritenin 1,0740 desteğinin üzerinde kalarak tekrar yakın zirvesi olan 1,0875 bölgesini hedefleyebileceğini düşünüyoruz. Veri tarafında bugün Euro Bölgesi'nde açıklanacak TÜFE ve ABD'de takip edilecek ÜFE rakamları yakından izlenecek. Daha önce ECB Başkanı Lagarde, mart artışının veriye bağlı olacağını söylemişti.

XAU/USD: Haftaya kar satışlarıyla başlayan değerli madenin bu sabah 1.900 seviyesin hafif altına kadar geldiğini izledik. Japonya Merkez Bankası'nın kararı sonrasında Yen'deki kayıpla birlikte Dolar endeksindeki (DXY) yükseliş, kar satışlarını bir miktar artırmış gözüküyor. Ancak Fed'e yönelik agresif beklentilerin azaldığı, Euro'yu destekleyebilecek gelişmelerin ön planda kaldığı ortamda DXY'deki güçsüzlük temasının devam edebileceğini düşünüyoruz ki teknik olarak da göstergeler zayıf. Bu sabah %3,50'nin altına gerileyen ABD on yıllık tahvil faizi de düşüş trendinde. Bu kapsamda, değerli madende düşüşlerin sınırlı kalabileceğini öngörüyoruz. Sıralı destekler 1.892 ve 1.880 seviyelerinde. Yukarıda ise 1.910 - 1.922 ve 1.932 sıralı dirençler olarak izlenebilir.

Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı