İkinci el araca olan talep patlaması 2023’te devam edecek

VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, hem yeni yıl zamlarının etkisi hem de sıfır araçlarda devam eden tedarik sorunu nedeniyle 2023’ün ilk yarısında ikinci ele olan talep patlamasının devam edeceğini söyledi. 

İkinci el araca olan talep patlaması 2023’te devam edecek

VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, hem yeni yıl zamlarının etkisi hem de sıfır araçlarda devam eden tedarik sorunu nedeniyle 2023’ün ilk yarısında ikinci ele olan talep patlamasının devam edeceğini söyledi. 

Tüm dünyayı etkileyen çip sorunu, enerji krizi, yüksek enflasyon ve ham madde tedarikindeki aksaklıklar, sıfır araca erişimi zorlaştırdı. Özellikle 2022 yılında bütçesi uygun sıfır araç bulmak neredeyse imkansız hale gelirken, araç sahibi olmak isteyenler ikinci ele yöneldi. Geçtiğimiz senenin ilk yarısında bir önceki yıla oranla yüzde 35 oranında artan ikinci el araç satışları, yılın ortalarında ÖTV ve matrah indirimi beklentisiyle durgunlaşsa da kasım ve aralık aylarında tekrar artış gösterdi. 

2022’de küresel sorunlardan kaynaklı olarak sıfır araçta bulunurluk probleminin önceki yıllara oranla daha çok arttığına işaret eden VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, “2022’nin ilk üç çeyreğinde ikinci el otomobil pazarında yüzde 15’lik bir büyüme gözlemledik. Bu büyümenin nedeni ikinci el araçların sıfır araçlara göre daha ekonomik ve ulaşılabilir olmasıydı. Özellikle yılın ilk yarısında satışlar çok yüksek oranda seyretti. Sonrasında tüketicilerin matrah ve ÖTV güncellemesi beklentisiyle birlikte ikinci el araç sektöründe bir durgunluk dönemine girildi. Kasım ayında uzun süredir beklenen açıklamanın gelmesiyle de tüketiciler tekrar alıma yöneldi, talep patlaması başladı. Yeni yılda gelmesi beklenen zamlar öncesi yaşanan bu talep artışı, satışların kasım ve aralık aylarında tekrar yükselmesine etki etti” dedi. 

Hem yeni yıl zamlarının etkisi hem de sıfır araçlarda devam eden tedarik sorunu nedeniyle 2023’te ikinci ele olan talebin hazirana kadar giderek artacağını öngördüklerini söyleyen Gözelekli, “Temmuz ayından bu yana ötelenen talepler ile birlikte 2023 yılında ikinci el pazarında hareketlilik devam edecektir. Özellikle tüketicilerin uygun maliyetli krediye ulaşımı konusunda gerekli kolaylıklar sağlandığında pazarın ilk 6 ay sonunda yaklaşık yüzde 20’nin üzerinde büyümesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.   

“İkinci el araçları sıfır ayarında yeniliyoruz”

Sıfır araç fiyatlarındaki artışın etkisiyle araç yenileme merkezlerinin büyük önem kazanmaya başladığını da vurgulayan Gözelekli, şu şekilde konuştu:

”İstanbul Pendik’te hayata geçirdiğimiz araç ekspertiz ve yenileme merkezi yatırımımızla daha önce böyle bir tesis bulunmayan Türkiye’de, oyunun kurallarını değiştirdik. Ardından Ankara Ergazi’de de benzer bir tesis kurarak yatırımlarımızı sürdürdük. Yılda 80 bin aracı yenileme kapasitesine sahip, adeta bir ikinci el otomobil fabrikası gibi çalışan bu merkezlerimiz kapsamında hayata geçirdiğimiz VavaServis uygulamamız ile de sadece VavaCars müşterilerine değil, aracını yenilemek veya aracına bakım yaptırmak isteyen herkese hizmet vermeye başladık. Kalite kontrol, mekanik, boyasız onarım, kaporta boya ve kuaför servisi gibi işlemleri tek çatı altında birleştirdiğimiz VavaServis hizmetimizle, araçlar profesyonel ekiplerimiz tarafından tam donanımlı bir bakıma tabi tutularak kullanıma sunuluyor. Tesislerimiz, sıfır araca ulaşımın giderek zorlaştığı bu süreçte bir nevi ‘sıfırlanması’ yapılan ikinci el araçları, tamamen yenilenmiş şekilde kullanıcılarına ulaştırıyor.”

Hibya Haber Ajansı