Karmaşa

Dünya merkez bankaları tarafından uygulanan sıkı para politikaları petrol piyasasını da oldukça etkiledi.

Karmaşa

New York imalat sektörü, siparişlerin düşmesi ve istihdam artışının durması nedeniyle Ocak ayında sert bir şekilde daralarak 21,7 puan gerileme ile - 32,9'a indi. New York imalat sektörü, ocak ayında -32,9 seviyesine gelirken bu seviye en son pandemi dönemi olan 2020 yılının Mayıs ayında görülmüştü. Piyasa beklentisi olan -8,7’in oldukça altında gelen imalat sektörü endeksi, düşen talep ile birlikte imalat aktivitelerindeki kötüleşmenin daralmaya işaret ettiğini gösterdi. Aynı zamanda şubat ayının başında açıklanacak olan ISM imalat sektörü endeksinin öncü göstergesi olarak takip ettiğimiz NY imalat sektöründeki daralma, FED’in sıkı para politikası adımlarının şiddetini etkileyebileceği endişesi yarattı.

Dünya merkez bankaları tarafından uygulanan sıkı para politikaları petrol piyasasını da oldukça etkiledi. Şahin politikaların etkileri 2023'ün başlarında kendini hissettirmeye devam ederken, ABD ve Euro Bölgesi'nin her ikisinin de 2023'ün sonunda resesyona girmesi ya da ilk çeyrekte negatif büyüme dönemine geçmesi olasılıklar arasında. OPEC'ten yapılan açıklamada, "Parasal sıkılaştırmanın özellikle gelişmiş ekonomilerde ekonomik büyümeyi ne ölçüde yavaşlatacağı ve bunun sonucunda 2023'te petrol talebini ne ölçüde etkileyeceği henüz belli değil" denildi. Ardından OPEC, Çin ve OECD ülkelerinden gelen üçüncü çeyrek talep beklentilerindeki düşüşe rağmen küresel petrol talebi büyüme tahminini değiştirmeyerek 2,5 milyon varil/gün seviyesinde sabit bıraktı.

Asya tarafında ise BOJ, ki gün süren toplantısının ardından oybirliğiyle kısa vadeli faiz oranları için -%0,1 ve 10 yıllık getiri için yaklaşık %0 olarak belirlenen getiri eğrisi kontrolü hedeflerini sabit tuttu. Japonya merkez bankası daha önce belirlediği politikalarla 10 Yıllık bono faizi üst sınırını %0,5 olarak belirlemiş ve sürpriz bono alımı yapmıştı. BOJ'un getiri eğrisi politikasını değiştirmemesi açıklamasının ardından sabah saatleri itibariyle ABD doları, Japon yeni karşısında %2,5 değer kazanarak 131,49 yen seviyesini gördü. 10 yıllık getiri %0,45'e geriledi ve Japonya Nikkei endeksi ise %0,6 değer kazandı.

Brent petrol tarafına baktığımızda Çin'in katı COVID-19 kısıtlamalarının gevşetilmesinin dünyanın en büyük petrol ithalatçısında yakıt talebinde bir toparlanmaya yol açacağı iyimserliği nedeniyle yükselişine devam ediyor. Brent ham petrol vadeli işlemleri, bir önceki seansta gerçekleşen %1,7'lik yükselişin ardından bu sabah itibariyle %0,65 değer kazanımı ile varil başına 86,48 dolardan işlem görüyor. ABD'de West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri ise günü %0,4 artarak %0,7 artarak varil başına 80,73 dolara yükseldi.

Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı yeni günde, yurt dışında İngiltere ve Euro Bölgesi enflasyonu, ABD perakende satışlar ve sanayi üretimi öne çıkıyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Japonya Merkez Bankası (BOJ) bugün sona eren 2 günlük politika toplantısında faiz oranlarında ve getiri eğrisi politikasında değişiklik yapmadı.

İran’a ekonomik yaptırımların delinmesi davasına 2019 yılında sanık olarak eklenen Halkbank’ın temyiz başvurusuna ilişkin duruşma Anayasa Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada mahkeme tarafların sözlü savunmalarını dinledi ve taraflar mahkeme heyetinin sorularını yanıtladı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın bir resesyona girmeyeceğine inandığını söyledi. Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılmak için bulunduğu Davos'ta Bloomberg TV'ye demeç veren Scholz, "Almanya'nın bir resesyon girmeyeceğinden tamamen eminim" dedi.

Citigroup CEO'su Jane Fraser, Fed'in baharın sonuna doğru veya yazın başlarında faiz artırımlarını yavaşlatabileceğini söyledi. Fraser, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada da ABD ekonomisinin yılın ikinci yarısında ılımlı bir resesyona girmesini beklediğini söylemişti.

Japonya'da büyük imalatçıların ekonomiye olan güveni, küresel ekonomiye yönelik endişeler ve artan yaşam maliyetlerinin etkisiyle 2 yılın en düşük seviyesine indi.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre Çin'in gayrimenkul sektörü 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,1 küçüldü. Büro, gayrimenkul sektöründe katma değerin üçüncü çeyrekteki yüzde 4,2 daralmanın ardından dördüncü çeyrekte de yüzde 7,2 düştüğünü belirtti.

Almanya Ekonomi Bakanlığı, olağanüstü bir gaz yetersizliği yaşanması durumunda karşılıklı destek sağlanması konusunda İsviçre ve İtalya ile üçlü dayanışma anlaşması yapmak istediklerini bildirdi.

Çin Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Çin'e doğrudan yabancı yatırımları 2022 yılında 2021 yılına göre yüzde 6,3 artarak 1 trilyon 232,7 milyar yuan (181,9 milyar dolar) oldu.

Fed, ABD'nin en büyük 6 bankasından, faaliyetlerinin iklim değişikliğinin sonuçlarından ve düşük karbon ekonomisine geçişten nasıl etkilenecekleri konusunda analizlerini 31 Temmuz'a kadar sunmalarını istedi.

JPMorgan Chase stratejisti Marko Kolanovic, hisse senetlerdi için ilk çeyrekte aşağı yönlü riskler görmeye devam ettiğini bildirdi. JPMorgan, resesyon ve Fed'in aşırı sıkılaştırmaya gitmesi korkularına işaret ederek portföyü içinde hisse senedinin ağırlığını bir kez daha düşürdü.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Etiyopya, Etiyopya'da 500 megavatlık güneş enerjisi santrali kurulması konusunda anlaşmaya vardı.

Alman kimya devi BASF'ın petrol ve gaz arama sektöründeki bağlı ortaklığı Wintershall Dea'nın CEO'su Mario Mehrem, Rusya'daki aktivitelerini sona erdireceklerini söyledi.

Japonya'da sanayi üretimi(nihai) Kasım ayında yıllık %0,9 düştü.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı